Lumina albastră – câteva idei preconcepute

Se vorbeste in mijloacele mass media, din ce in ce mai mult despre lumina albastra si efectele sale nefaste, atat asupra vederii, cat si asupra organismului. Si cei care petrec intre 5-7 ore in fata calculatorului, au de ce sa se ingrijoreze deci.

Dar oare chiar asa este? Lumina albastra este chiar atat de periculoasa pe cat ni se spune? Iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stii.

Lumina albastra are un efect distrugator asupra ochilor. Mai degraba adevarat, dar este destul de dificil de cuantificat pentru moment. In general, lumina albastra este acuzata de faptul ca poate mari oboseala oculara, cataracta sau riscurile de a suferi de o degenerescenta maculara legata de inaintarea in varsta. Excesul de lumina albastra- violet, care merge pana la 455 nanonmetri, poate afecta destul de tare retina. Are drept efect imbatranirea prematura provocand reactii chimice in ochi, care ii pot favoriza distrugerea. Dar efectele unei expuneri repetate, sunt destul de greu de cuantificat.

Ar trebui sa avem cu totii grija la lumina albastra. Da si nu. Dupa cum am explicat mai sus, lumina albastra poate provoca o imbatranire prematura a ochilor. Deci cel mai bine ar fi sa se reduca timpul de expunere si sa nu se foloseeasca ecranele pe timp de seara. Lumina albastra poate incetini productia de melatonina si poate deregla ceasul nostru biologic, un lucru deloc favorabil atunci cand vrem sa mergem la somn.

Lumina albastra este produsa mai ales de ecrane. Fals. Aceasta lumina este emisa inainte de toate, de soare. Aceasta se poate regasi si in iluminatul de tip LED. Din acest motiv, specialistii recomanda sa se aleaga mai degraba o lumina alba calda, nu alba rece.

Lumina albastra are efecte negative asupra pielii. In cosmetica s-a inceput de asemenea recomandarea contra acestei lumini. Astfel ca apar pe piata incet-incet, anumite creme miraculoase. Dar studiile inca nu au ajuns sa le demonstreze eficienta.

Lumina albastra a devenit deci inainte de toate un argument pentru a vinde noi produse. Atentie deci la produsele anti lumina albastra care nu au niciun studiu stiintific in spate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?